Utendørs

Lokal ideell organisasjon bidrar til å redde økosystemet i Bolivia

Nature and Culture International, en lokal miljø ideell organisasjon, har nådd over hele verden for å beskytte tre millioner hektar av en av de mest truede økosystemene i Sør-Amerika – Nembi Guasu skogen i Gran Chaco, Bolivia. Området består av tre millioner hektar intakt skog verdt å kjempe for å beskytte. For å gi deg en ide om størrelsen på prosjektet, er Nembi Guasu en og en halv ganger større enn Yellowstone nasjonalpark.

Nature and Culture International, eller NCI, samarbeider med Nativa Bolivia, ICUN Netherlands og World Land Trust for å utføre bevaringsarbeidet. NCI beskriver seg selv som «en liten, men utrolig effektiv ideell organisasjon som beskytter dyrebare økosystemer og lokalsamfunn». Den ideelle organisasjonen ble startet i 1997, og til dags dato har den bidratt til å beskytte mer enn 20 millioner dekar i Latin-Amerika.

Nembi Guasu er etter alt å gjøre, et magisk sted. På grunn av sin store størrelse har den utrolig flora og fauna, og det er en av de få gjenværende festningene i verden for jaguar, puma og ocelot. Skogen er også hjem til peccaries (mellomstore ungulate pattedyr som ligner på griser), maned ulver, gigantiske anteaters og armadillos i rikelig forsyning.

Men klokken tikker. Det meste av området rundt har allerede blitt desimert for å gjøre plass for soyabønner og bio-drivstoff avlinger. Mer enn 25 millioner hektar habitat har gått tapt i løpet av de siste 15 årene, noe som utgjør et område på størrelse med Kentucky. Miljøvernere ved NCI ønsket å redde Nembi Guasu fra en lignende skjebne.

Det er andre destruktive, men merkelig opposisjonelle faktorer i spill utover menneskelig innsats. Ifølge Matt Clark, administrerende direktør i Nature and Culture International, «Klimaendringer forårsaker ekstrem tørke samt forverret nedbør i Gran Chaco. Dette er en sesongtørr skog. I deler av året nå kan det bli nesten sumplignende. På grunn av dette vil mange planter og dyr gå utdødd, ute av stand til å tilpasse seg raskt nok til skiftende forhold eller å migrere på grunn av habitatfragmentering. På toppen av det hele er tørke også et stort problem for landbruket på dette området.

Det er også en praktisk grunn til å redde dette bolivianske paradiset. Det er hjemmet til Guaraní og Ayoreo folkene, to av de siste ukontaktede gruppene utenfor Amazonas. Ifølge Clark tyder mye data på at landområder administrert av urfolk generelt er bedre bevart enn andre land. De innfødtes tilsyn vil også bidra til å sikre viktige ikke-tømmerressurser for nærliggende samfunn, inkludert rent vann og lokale planter med stor medisinsk verdi.

«Med tillegg av Ñembi Guasu, 15 millioner dekar av Gran Chacos mest kulturelle og biologisk mangfoldige skoger er nå beskyttet,» kommenterer Renzo Paladines, Natur og kultur administrerende direktør i Latin-Amerika. «Dette er avgjørende for å beskytte denne øko-regionens unike biologiske mangfold, og hjemmet og livsstilen til Guaraní- og Ayoreo-folkene.»

Clark påpeker også at området skaper en sammenhengende korridor mellom to nasjonalparker – Otuquis og Kaa-Iya. Alt i alt beskytter disse tre områdene mer enn 15 millioner hektar av Gran Chaco.

Dette arbeidet går rett til kjernen av hva NCI handler om. «Det er det vårt arbeid handler om», sier Clark, «og prøver å beskytte nok natur til å opprettholde fungerende økosystemer som gagner oss alle, pluss å redde så mange risikoutsatte arter fra utryddelse som mulig.»

Hvis du ønsker å lære mer om prosjektene Nature and Culture International er involvert i, gå til natureandculture.org eller ring 858-259-0374.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.