Filantropi

Lokale tenåringsdukker er skreddersydd for barn med sjeldne medisinske tilstander

Da Encinitas tenåring Ariella Pacheco var en liten jente, lot foreldrene henne velge fra en katalog den amerikanske jentedukken som mest appellerte til henne. Hun plukket den med hårfarge og stil som matchet hennes egen.

«Hun så ut som meg, og jeg følte at det var en del av meg i henne,» sa Pacheco, nå 17. «Du ser deg selv i en dukke, og det er veldig spesielt å ha den forbindelsen.»

Men hva med barn med sjeldne medisinske tilstander som ikke ser ut som noen andre, inkludert de masseproduserte dukkene i butikkhyllene? Pacheco ønsket å gi disse barna den samme gaven hun fikk som barn. Så, i løpet av de siste månedene, har hun designet og sydd klut dukker for fire lokale ungdommer som har mellom dem en port-vin flekk fødselsmerke, kirurgiske arr, en kjeve justering problem og ansikt og kraniale forskjeller.

«Jeg setter virkelig pris på skjønnheten i de små tingene,» sa Pacheco. «Hver av disse barna er så unike, så spesielle. Jeg håper gjennom disse dukkene de kan se seg selv i et nytt lys og virkelig omfavne sin skjønnhet.»

En av dukkemottakerne er ikke lenger et barn, men hun er beæret over å ha blitt valgt til prosjektet. Zulema Gillett, 21, av Temecula har Goldenhar syndrom, noe som førte til at hun ble født med en kløft leppe, en feiljustert kjeve og bare ett øre. Hun elsker ideen om spesielle dukker for spesielle barn.

«Hvem vil ikke ha en dukke som ser ut som dem som de kan forholde seg til?» Gillett sa. «Det er veldig hyggelig og veldig gjennomtenkt.»

Pacheco, som planlegger å forfølge en karriere i folkehelsen, er en innkommende senior ved Cathedral Catholic High School i Carmel Valley. Hun designet dukkene som sitt årlige serviceprosjekt for skolens National Honor Society kapittel. De fire dukkemottakerne er alle kunder av Fresh Start Surgical Gifts i Carlsbad. Den 19 år gamle veldedige organisasjonen tilbyr gratis operasjoner og annen medisinsk behandling for barn hvis familier ikke har råd til det, eller hvis forsikring ikke dekker kosmetiske kirurgiske prosedyrer.

Michelle Pius, utviklingssjef for Fresh Start Surgical Gifts, sa at hun ble «blåst bort» da hun fikk sin første titt på dukkene Pacheco opprettet for sine kunder. Hun sa at barna Fresh Start serverer har en tendens til å være sjenert om deres utseende i offentligheten. Men når de møter hverandre på kirurgisk klinikk, spesielt småbarna, er de ivrige etter å få kontakt med hverandre fordi de føler et felles bånd.

«Det var en veldig snill og storhjertet gest fra hennes side for å lage dukker som vil hjelpe et barn til å føle at de ikke er alene,» sa Pius om dukkene.

Pacheco fikk ideen til dukkeprosjektet i januar etter å ha husket en magasinhistorie hun hadde lest om Milwaukee dukkedesigner Amy Jandrisevits, hvis «A Doll Like Me» -prosjekt gjør tilpassede look-alike dukker for barn med nedsatt funksjonsevne. Pacheco tok kontakt med Pius på Fresh Start og spurte om hun kunne lage lignende dukker for noen av sine kunder.

Pius sa hun var hekta med en gang fordi hennes nå voksne datters favorittdukke da hun var ung hadde briller som sin egen. Pius sendte Pacheco bilder og informasjon om flere kunder som kan nyte en dukke og Pacheco snevret det ned til fire. I utgangspunktet var det ment å være et gruppeprosjekt med flere andre katedralstudenter, men da pandemien slo til og skolen stengte, smidde hun videre med prosjektet alene.

Pacheco sjonglerte syprosjektet i sommer med en online internship hun nettopp avsluttet på UC San Diego Center for Community Health. I mange år har hun vært lidenskapelig opptatt av å løpe, sin personlige helse og spise et sunt kosthold. Men i det siste har hun innsett at ikke alle har samme tilgang som hun har til næringsrik mat og friluftsliv, og hun ønsker å bidra til å løse disse forskjellene i sin fremtidige karriere.

Pacheco sa at hennes foreldre, Lydia Sandoval og John Pacheco, ikke er kunstnere, men de har alltid støttet hennes kreative bestrebelser. På Sanderling Waldorf barneskole i Encinitas gjorde hun mange kunstprosjekter og gikk på syleir. Da hun fikk sin egen symaskin, lærte hun seg å sy tepper, servietter, skjørt for seg selv og klær til dukkene sine.

For dette prosjektet fant hun ut fagenes favorittsport eller hobbyer og deres favorittfarger. Hun så dukke-making tutorials på Youtube, designet sine egne mønstre og funnet ut hvordan å gjenskape barnas forskjeller gjennom en lang rekke prøvelser og feil. Det var viktig for henne at barna gjenkjenner seg selv i dukkene, men at deres forskjeller ikke er den mest merkbare funksjonen. Hun avsluttet dukkene forrige helg og vil levere dem snart til Fresh Start for distribusjon til kundene.

«Jeg håper de er veldig begeistret med dem,» sa Pacheco. «Hele tiden prøvde jeg å legge så mye kjærlighet inn i det som jeg kunne, og håpet at de representerte hvert barn trofast.»

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.